Aquella reunió va servir per comentar in situ la problemàtica que tenim a Portocolom
Plataforma: Tot i la oposició popular, la rampa de varada de Portocolom (Felanitx) consta en el pressupost de PortsIB per 2018 amb una dotació de 685.000 €
Un altre tema que també tractarem a la reunió amb PortsIB és el de la rampa de varada. Pensàvem que després de les accions de protesta i després del rebuig pràcticament unànime a l'assemblea..
AGENCIA MANACORNOTICIAS 07/02/2018 - 12:07:00
Per finalitzar, volem manifestar que les agressions al medi ambient i al territori moltes vegades es realitzen en qüestió de minuts, però les accions reparadores moltes vegades no arriben o arriben tard.

Tot i la oposició popular, la rampa de varada de Portocolom (Felanitx) consta en el pressupost de PortsIB per 2018. Després de reunir-nos amb el Conseller de Medi Ambient, aquesta setmana ens trobarem amb els responsables de PortsIB per tractar sobre la rampa i sobre la protecció de la posidònia. La setmana passada, representants de Salvem Portocolom es varen reunir amb Vicenç Vidal, conseller de Medi Ambient, i amb Miquel Mir, director d'Espais Naturals i Biodiversitat.

Aquella reunió va servir per comentar in situ la problemàtica que tenim a Portocolom de fondeig massiu d'embarcacions damunt la Posidonia oceanica i per explicar les nostres propostes al respecte. Per part de la Conselleria, es va reiterar que a Portocolom tindrem una barca de l'Ibanat de vigilància del fondeig el pròxim estiu i es va xerrar de la necessitat de coordinar la feina de l'equip de vigilància amb la de la nostra plataforma. Confiam que, aquest estiu, cridar al 112 o al canal 68 de VHF avisant de fondeig damunt posidònia sigui efectiu.

Pensam que és una gran equivocació per part d'aquesta empresa pública seguir endavant amb aquest projecte, perllongant un conflicte que nosaltres pensàvem que aviat acabaria.

Així mateix, aquesta mesura resulta satisfactòria però insuficient. Per això ha d'anar acompanyada de més mitjans i precaucions. Però, la major part de les vegades, aquests xoquen amb el fet que aquí hi ha competències de 3 organismes diferents (Medi Ambient, PortsIB i Costes). Una primera proposta que li vàrem fer a Vicenç Vidal va ser la de fer un conveni per a què els Agents de Medi Ambient poguessin anar acompanyant la barca de PortsIB, cosa que no es va veure factible perquè a la temporada d'estiu aquest cos està molt centrat en la prevenció d'incendis.

També li demanàrem al conseller la redacció del pla de gestió del LIC de Portocolom i que treballés activament per actualitzar la cartografia nàutica que ara mateix assenyala la praderia de Portocolom com a zona apta per al fondeig. Altres mesures que li van presentar també seran tema de la reunió que mantindrem amb els directius de PortsIb el pròxim divendres 9 de febrer a Palma.

Com ja vàrem dir als representants de Medi Ambient, veiem fonamental que s'instal·lin les boies que manquen al canal del port des de la bocana. En els mesos d'estiu és freqüent trobar barques fondejades a dins el canal i damunt la praderia -que està situada a la boca del port-. Juntament amb aquestes, trobam necessari marcar amb boies la zona on no es pot fondejar per la presència de l'alga, mesura que té intenció de dur endavant l'ajuntament.

Des de Medi Ambient ens varen dir que veuen amb bons ulls aquesta iniciativa. Això sí, com que aquesta actuació queda dins la zona de competència de costes, veiem necessari que PortsIB faci un conveni amb aquest organisme que no té presència física al nostre poble i que no està actuant a l'àrea que queda baix la seva responsabilitat. En aquest conveni, també s'hauria d'autoritzar als agents de PortsIB per a controlar el fondeig a la zona de la badia que pertany a Costes.

D'altra banda, també volem xerrar amb PortsIB sobre la necessitat de donar alternatives als navegants. Portocolom és un port de refugi i se'ls ha de donar opcions. Un primer assumpte a tractar és la baixada de preus als camps de boies de dins del port. D'ençà que es va introduir la gestió privada, els preus es van disparar i fan inviable l'accés a les boies a petites embarcacions. Pensam que totes les boies del port han de mantenir les tarifes que ofereix PortsIB. A més, s'han de tenir en compte alternatives per a aquelles situacions en què es necessita el fondeig lliure.

Dues propostes a valorar poden ser recuperar la clapa d'arena entre l'Arenal i el Babo per a petites embarcacions (menys de 10 m) o la instal·lació de boies de fondeig diürn gratuïtes davant l'Arenal (així com estan a Cabrera) per petites embarcacions de menys de 7 m. Una darrera actuació que consideram fonamental és la informativa. Habitualment veiem com molts navegants desconeixen la importància de la posidònia, especialment aquells que vénen de fora. Pensam que una acció que pot ser efectiva és posar uns panells informatius de manera permanent a diferents molls del port.

Un altre tema que també tractarem a la reunió amb PortsIB és el de la rampa de varada. Pensàvem que després de les accions de protesta i després del rebuig pràcticament unànime a l'assemblea convocada per l'ajuntament el passat 20 de setembre s'hauria reconsiderat seguir endavant amb el projecte. Però aquesta idea es va esvair en veure com al pressupost de PortsIB per enguany aquesta ampliació portuària es manté amb una dotació de 685.000 €. Pensam que és una gran equivocació per part d'aquesta empresa pública seguir endavant amb aquest projecte, perllongant un conflicte que nosaltres pensàvem que aviat acabaria.

Per finalitzar, volem manifestar que les agressions al medi ambient i al territori moltes vegades es realitzen en qüestió de minuts, però les accions reparadores moltes vegades no arriben o arriben tard. Ho diem perquè ens preocupa el fet que, tal com ens va explicar el conseller Vidal, per qüestions burocràtiques, el decret de protecció de la posidònia tengui possibilitats de no estar aprovat per l'estiu que ve. Aquesta tardança fa que encara sigui més necessari posar en marxa totes les altres mesures de protecció de la posidònia que hem esmentat. Plataforma Salvem Portocolom.

¿Te ha parecido interesante la noticia?

 Sí  No
Reciente
Visto
Comentado