Durant l'estiu de 2018 vàrem gravar i publicar desenes de vídeos similars.
Nova destrossa de posidònia a Portocolom pel fondeig damunt l'alguer. L'Ajuntament de Felanitx té bona part de la responsabilitat perquè no ha sol·licitat l'adopció de les mesures acordades per protegir la praderia
El cas és que ahir el catamarà Pelagos, de 13 metres i també de bandera francesa, es despertava dins la zona de bany de l'arenal, dins de les boies que indiquen el seu límit. No ens ho podíem creure.
AGENCIA MANACORNOTICIAS 08/07/2019 - 08:13:00
De nou, sol·licitam a l'Ajuntament de Felanitx que mogui tot el que ha de moure per a què es materialitzin les propostes acordades per la protecció de la praderia de Posidonia oceanica de Portocolom.

Nova destrossa de posidònia a Portocolom pel fondeig damunt l'alguer. L'Ajuntament de Felanitx té bona part de la responsabilitat perquè no ha sol·licitat l'adopció de les mesures acordades per protegir la praderia. Tot i la bona feina del servei de vigilància i d'ajuda al fondeig, els danys d'àncores i cadenes a la praderia de Portocolom no aturen. Aquest servei té uns horaris i una zona que abasta molts de quilòmetres de costa i això és el que el fa insuficient.

Ja ho vàrem manifestar l'any passat i ens reiteram: s'ha de dotar aquest servei de més recursos humans i materials. Així, tot i que valoram molt positivament el treball que es fa a la badia en els moments en què la barca hi és, veiem que quan aquesta parteix després d'haver reordenat el fondeig a la zona, com que no hi ha cap senyal que informi que no es pot tirar les àncores damunt la posidònia, arriben noves barques que ho tornen a fer.

Ni s'ha posat el camp gratuït de boies d'ús diürn davant de l'arenal, que impediria tirar el ferro damunt la posidònia i, ni tan sols, s'ha marcat la praderia amb boies que indiquin que no es pot fondejar a la zona.

Avui publicam un nou vídeo gravat aquest cap de setmana en què tornam a mostrar l'acció destructiva de les àncores sobre la praderia de Portocolom. En ell es veu l'àncora de l'Escape, iot francès d'uns 15 metres que pretenia encertar el fondeig damunt d'una clapa d'arena, però que pega a la vora de l'altina, arrabassant un altre bocí. Es tracta d'una imatge trista que, per desgràcia, no és cap novetat, cosa que augmenta la gravetat dels fets. A més, fets com aquest fan que progressivament la posidònia vagi desapareixent.

Durant l'estiu de 2018 vàrem gravar i publicar desenes de vídeos similars. Alguns d'ells varen tenir molta repercussió ens els mitjans de comunicació i en les xarxes socials. Aleshores vàrem presentar un paquet de propostes a totes les institucions responsables de la protecció de la posidònia de Portocolom. Aquestes es varen valorar i en gran manera aprovar a una reunió a Felanitx on van ser presents l'Ajuntament, PortsIB, Demarcació de Costes, la Conselleria de Medi Ambient i representants de la nostra plataforma. La reunió tingué lloc el 30 d'octubre.

Des de llavors només s'ha avançat en marcar el canal d'entrada al port des de la mateixa bocana. Però en la resta, seguim igual. Ni s'ha posat el camp gratuït de boies d'ús diürn davant de l'arenal, que impediria tirar el ferro damunt la posidònia i, ni tan sols, s'ha marcat la praderia amb boies que indiquin que no es pot fondejar a la zona.

Com ha quedat tot aturat i s'han tornat a repetir escenes com les de l'any passat? El que se'ns ha dit a nosaltres des de les institucions esmentades és que l'Ajuntament de Felanitx, que és qui ha de liderar que es posin en marxa aquestes mesures, no ha mogut un dit ni ha sol·licitat res des d'aquella reunió d'octubre. És ben hora que al consistori es posin les piles per protegir aquest bosc submergit, aquesta joia que tenim al nostre poble. De no ser així, són els principals responsables de què es tornin a repetir imatges com les del vídeo publicat avui.

També volem il·lustrar aquest comunicat amb una fotografia de primera hora d'ahir diumenge que mostra la poca credibilitat que tenen els vaixells d'eslores grans i mitjanes que intenten fondejar a les clapes d'arena que hi ha enmig de la praderia. Aquestes són massa petites per embarcacions d'aquestes dimensions. Potser alguns encerten amb l'àncora i uns metres de cadena, altres no tant, basta veure el vídeo de l'Escape. Si encerten, la cadena els queda damunt l'alguer i quan el vent rola i les cadenes es mouen... El cas és que ahir el catamarà Pelagos, de 13 metres i també de bandera francesa, es despertava dins la zona de bany de l'arenal, dins de les boies que indiquen el seu límit. No ens ho podíem creure. A saber què havia fet la seva cadena i la seva àncora per davall de l'aigua.

De nou, sol·licitam a l'Ajuntament de Felanitx que mogui tot el que ha de moure per a què es materialitzin les propostes acordades per la protecció de la praderia de Posidonia oceanica de Portocolom. És el seu deure. Per qui vulgui conèixer la proposta de Salvem Portocolom de regulació del fondeig a la badia, la pot llegir en el següent enllaç: https://www.facebook.com/notes/salvem-portocolom/proposta-de-regulaci%C3%B3-del-fondeig-a-portocolom-per-protegir-la-praderia-de-posid/2131782717111448/?__tn__=HH-R

Plataforma Salvem Portocolom.

¿Te ha parecido interesante la noticia?

 Sí  No
Reciente
Visto
Comentado