Dia Internacional de l’Eliminació de les Violències contra les Dones
Aquest 25N “Aturem el terrorisme masclista” 21 “V Marxa de Torxes” Punt de partida: Plaça Sant Jaume. Lloc: Manacor. 25 a les 21:30h; Sa Bassa a les 20h Concentració. Performance "Marques" de Maria Huerga
Dijous 21 de novembre: Assemblea Antipatriarcal de Manacor. Organitza la V Marxa de Torxes. Punt de partida: Plaça Sant Jaume. Lloc: Manacor. A les 21:30 hores.
AGENCIA MANACORNOTICIAS 15/11/2019 - 13:58:00
2019. A més del degoteig d’assassinats masclistes, l’MFM recorda altres dades com les 155 violacions grupals a l’Estat espanyol des del cas de ‘La Manada’ als San Fermins de 2016.

Aquest 25N “Aturem el terrorisme masclista”. El Moviment Feminista de Mallorca, coordinadora de diversos col·lectius i activistes feministes de Mallorca, convoquen a mobilitzar-se en rebuig de les violències masclistes en el marc del 25N. El Moviment Feminista de Mallorca (MFM) ha presentat aquest divendres dematí els actes i campanyes en motiu del 25 de novembre, Dia Internacional de l’Eliminació de les Violències contra les Dones, organitzats pels diferents col·lectius feministes de l’illa i per la pròpia coordinadora, sota el lema.

“Aturem el terrorisme masclista”. Així mateix, l’MFM ha anunciat la convocatòria de la manifestació del 25N i la d’una marxa nocturna no mixta per al dia 24, que ja es va celebrar l’any passat. L’objectiu d’aquest 25N, han assegurat, és visibilitzar totes les violències masclistes i apel·lar al pacte de silenci existent entre els homes i a la necessitat de la implicació de tota la societat en la seva eradicació.

Col·lectiu Dones de Llevant. Lloc: Sa Bassa - Manacor. A les 20:00 hores, Concentració. Performance "Marques" de Maria Huerga; música, dansa i cant; intervenció de l'alumnat de l'IES.

La coordinadora, que agrupa a diverses entitats i activistes feministes d’arreu de l’illa i que just complirà un any de camí després dels actes del 25N de 2018. Enguany remarquen que la situació és d’emergència feminista i que encara que les dades a les Illes Balears i al conjunt de l’Estat espanyol segueixen en augment, en referència a la violència exercida cap a les dones, independentment de la tipologia, sembla que és una qüestió que segueix sense interpel·lar als homes. Reivindiquen que sense la implicació de tota la societat no es podrà fer front de forma efectiva a aquesta epidèmia, el terrorisme masclista.

Es continua agredint a les dones a tots els nivells. Segons les dades oficials, 1.026 dones han estat assassinades des que es posà el comptador a zero a l’Estat espanyol, l'any 2003; 44 només el 2018, la darrera a Palma. Una xifra que creix exponencialment si tenim en compte que les dades oficials només inclouen els feminicidis a mans de parelles o exparelles i que no inclouen les dones víctimes d’aquesta violència extrema en altres contextos relacionals, com sí fa, per exemple Feminicidio.net qui, en aquests mesos de 2019, ha comptabilitzat 90 dones assassinades per la violència masclista a l’Estat.

De fet, en aquest sentit, des que Feminicidio.net va començar a registrar els feminicidis a l’Estat espanyol l’any 2010, ha comptabilitzat un total de 1.073 feminicidis (íntims i no íntims) i altres assassinats de dones en el que duim de 2019. A més del degoteig d’assassinats masclistes, l’MFM recorda altres dades com les 155 violacions grupals a l’Estat espanyol des del cas de ‘La Manada’ als San Fermins de 2016.

Que una de cada deu dones a la UE ha estat violada i el 50% ha patit assetjament sexual a l'àmbit laboral. Que els delictes contra la llibertat i indemnitat sexual han augmentat un 18,8% en el primer trimestre de 2019 i que podríem sumar-hi dades de matrimoni forçat, mutilació sexual, tracta, violència simbòlica, física, sexual i per raó de sexe, econòmica, institucional, a les xarxes socials i un llarg etcètera.

Per això la coordinadora s’ha proposat un doble objectiu per aquest 25 novembre: la visibilització de la totalitat de les violències masclistes, l’apel·lació al pacte de silenci patriarcal entre els homes que les perpetua i a la societat en general. Relacionat amb el primer dels objectius, l’MFM ha explicat que es llançarà una campanya informativa a les xarxes socials sobre la totalitat de les violències masclistes, que agredeixen a les dones pel fet de ser-ho. La podreu seguir amb el hashtag #AturemLaViolènciaMasclista.

A més, amb relació al segon dels objectius, mitjançant les xarxes socials i a la roda de premsa de presentació del 25N de 2019, la coordinadora ha fet també públic el misteri dels darrers dies aparegut arrel de què diverses persones trobassin ampolles amb líquids vermell i transparent i l’etiqueta #SeguiuEnSilenci i ho explicàssin a través de les xarxes socials.

En aquest sentit, les portaveus de l’MFM han explicat que amb aquesta campanya han volgut visibilitzar els litres de sang vessada 450 litres de sang per la violència masclista i també representar tota la resta de violències que no deixen sang i, per això, són invisibles tot i que suposen el 90% de les violències que pateixen les dones i nines. A més, la coordinadora ha explicat que el lema que ha acompanyat l’acció i que s’ha convertit en etiqueta a les xarxes socials, #SeguiuEnSilenci, pretén apel·lar al “pacte de silenci patriarcal” existent entre els homes.

La campanya -per a la realització de la qual s’han emprat ampolles de plàstic que han estat reutilitzades i que seran reciclades-, apunta també directament als homes i al pacte de silenci que existeix entre ells. Finalment, el Moviment Feminista de Mallorca convoca la ciutadania perquè surti al carrer per rebutjar la violència masclista, participi a les campanyes i les activitats que proposen els col·lectius feministes.

CONVOCATÒRIES A MANACOR: Dijous 21 de novembre: Assemblea Antipatriarcal de Manacor. Organitza la V Marxa de Torxes. Punt de partida: Plaça Sant Jaume. Lloc: Manacor. A les 21:30 hores.

Dilluns 25 de novembre: Col·lectiu Dones de Llevant. Lloc: Sa Bassa - Manacor. A les 20:00 hores, Concentració. Performance "Marques" de Maria Huerga; música, dansa i cant; intervenció de l'alumnat de l'IES.

¿Te ha parecido interesante la noticia?

 Sí  No
Reciente
Visto
Comentado