Iniciatives al Parlament
Tots els grups parlamentaris donen suport a la petició del PP perquè els pagesos de Balears cobrin la mitjana estatal de les ajudes de la PAC
Asunción Pons: "Els agricultors i ramaders de Balears reben 3.841 euros mentre que la mitjana d'Espanya és de 5.804 euros, o sigui un 33,8 per cent menys"
pp.es 08/05/2021 - 16:51:25

Iniciatives al Parlament en favor del sector agrícola-ramader

Tots els grups parlamentaris donen suport a la petició del PP perquè els pagesos de Balears cobrin la mitjana estatal de les ajudes de la PAC

Asunción Pons: "Els agricultors i ramaders de Balears reben 3.841 euros mentre que la mitjana d'Espanya és de 5.804 euros, o sigui un 33,8 per cent menys"

"La distribució territorial dels fons FEADER i FEAGA perjudica Balears perquè no té en compte ni compensa els sobrecostos de la insularitat"

"A meitat de la legislatura no es coneix cap resultat sobre el 'règim especial agrari' per a Balears, anunciat de manera reiterada per la consellera De la Concha i som la comunitat que menys ajudes comunitàries rep per al sector primari"

La Comissió d'Economia ha aprovat, per unanimitat, la Proposició no de Llei del Partit Popular, presentada i defensada per la diputada Asunción Pons, perquè els pagesos i ramaders de Balears cobrin la mitjana estatal de les ajudes de la Política Agrària Comunitària (PAC).

Asunción Pons explica que "segons el darrer informe sobre els pagaments dels ajuts de la Política Agrària Comunitària (FEADER i FEAGA), es conclou que a Balears es van abonar 18,7 milions d'euros a 4.870 beneficiaris, amb una mitjana de 3.841 euros, quan la mitjana espanyola va ser de 5.804 euros. Per tant, els pagesos de les Balears reben una quantitat molt inferior a la que co-bran els agricultors d'altres comunitats".

"A la pràctica -afegeix la diputada portaveu d'Agricultura del Grup Popular- suposa que els agricultors i ramaders de Balears van rebre 1.963 euros menys, el que suposa que han cobrat un 33,8 per cent menys que la mitjana estatal".

"I aquestes dades no les denuncia únicament el Partit Popular, també les critica el gerent del Fogaiba, Mateu Morro, que ha estat nomenat pels partits que donen suport al govern d’Armengol", manifesta Asunción Pons.

Conclou que "aquesta distribució territorial dels fons FEADER i FEAGA perjudica Balears perquè no té en compte ni compensa els sobrecostos de la insularitat, que redueixen la competitivitat del nostre producte local".

El Partit Popular denuncia que "una vegada més, el camp de les Balears és dis-criminat, com ho confirma, per exemple, que els pagesos de Canàries reberen 9.978 euros, 6.497 més que els de les nostres Illes".

La diputada Asunción Pons exposa que "el Partit Popular vol, i així ho reclama, que els pagesos de Balears cobrin la mateixa quantitat mitjana d'Espanya, no pretenem ser més, però tampoc volem ser menys".

Sense resultat sobre el "règim especial agrari" per a Balears
"A meitat de la legislatura no es coneix cap resultat del que, de forma reiterada ha anunciat la consellera De la Concha, sobre el 'règim especial agrari' per a les Balears; i avui som la comunitat que menys rep de les ajudes comunitàries per al sector primari ", declara la parlamentària autonòmica.

Afirma que "hem de seguir reclamant i insisstir perquè el Ministeri d'Agricultura tingui en compte la situació de discriminació que pateix el camp de les Balears. No podem ser la comunitat que menys ajudes comunitàries rep per al sector primari, i més quan estan governant els mateixos partits a Balears i al Govern d'Espanya: PSOE i Unides-Podem".

Desacord amb els criteris de repartiment
Tots els grups parlamentaris -tant els que donen suport a el Govern com els que exerceixen les funcions d’oposició- insten al Govern d’Armengol a manifestar el seu desacord amb "els criteris de repartiment de les ajudes que gestiona el Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA) al no tenir en compte els sobre-costos de la insularitat de les Balears, desincentivar la incorporació dels joves agricultors i dificultar l'activitat agrícola-ramadera al arxipèlag".

A el mateix temps, el Parlament insta el Govern a "reclamar al Ministeri d'Agricultura uns nous criteris que, com a mínim, garanteixin per als pagesos de Balears el cobrament de la mesura d'Espanya en el repartiment d'aquests ajuts".

Per a això, la Comissió d'Economia insta el Govern a "remetre al Ministeri un informe detallat sobre els sobrecostos i dificultats que pateix el sector agrícola-ramader de les Balears per reclamar l'aplicació d'aquests nous criteris en el repartiment de les ajudes".

També es va acordar, per unanimitat, instar el Govern a "exposar aquesta qüestió en la propera reunió de Consell Agrari Interinsular per demanar el suport dels Consells insulars, les organitzacions professionals i les cooperatives agràries a aquestes reclamacions dirigides a l'Ministeri d'Agricultura per incrementar les ajudes de la PAC per al camp de les Balears".

 

Reciente
Visto
Comentado