GOB
20A Manifestació històrica avui a Canàries: “Canarias tiene un límite” i les Illes Balears, també
Mobilitzacions en les els arxipèlags turistitzats.
gobmallorca.com 20/04/2024 - 12:02:15

20A Manifestació històrica avui a Canàries: “Canarias tiene un límite” i les Illes Balears, també.

Mobilitzacions en les els arxipèlags turistitzats.

20A Manifestació històrica avui a Canàries: “Canarias tiene un límite” i les Illes Balears, també.

Aquest dissabte es preveu una mobilització històrica a les Canàries amb manifestacions a totes les illes de l’arxipèlag, i a altres ciutats també s’han convocat concentracions de suport, com a Londres, Berlín, Barcelona, Madrid, Màlaga, Granada…

Una mobilització precedida per una vaga de fam col·lectiva i indefinida que varen iniciar companyes activistes el passat 11 d’abril. Des d’aquí volem fer arribar tot el nostre suport, davant la situació que afecta a l’arxipèlag, estan sacrificant la seva salut (una ja ha hagut de rebre assistència mèdica) per exigir una resposta política que prioritzi el benestar de la població i posi fi a un model de turisme depredador, que presenta característiques semblants a Canàries i a Illes Balears.

El model turístic actual ignora la nostra realitat insular i els límits del nostre territori:

  • Malbarata els recursos que no tenim i ens és difícil aconseguir, com l’aigua i l’energia elèctrica,

  • Ens obliga a disposar d’infraestructures desproporcionades amb relació a la població que, no obstant això, és qui carrega amb el seu cost,

  • Provoca l’empobriment de la ciutadania i de la mateixa comunitat autònoma (el PIB per habitat les dues últimes dècades passa del lloc 46 de la UE al 110, tot i que l’activitat turística ha crescut),

  • Distorsiona i encareix el mercat de l’habitatge, que ha esdevingut inaccessible per a la major part dels residents,

  • Devasta el territori

  • Degrada els ecosistemes i el paisatge, amb pèrdua de biodiversitat

  • Provoca la reducció de terres d’ús agrícola,

  • Genera contaminació (aviació, macrocreurs, vehicles de lloguer…), també a la mar, i una quantitat desmesurada de residus, el tractament dels quals assumim els residents.

És per això, sentint-nos illes germanes en la realitat que ambdós arxipèlags patim, que els col·lectius que vam promoure la contra cimera social “Menys Turisme, Més Vida” i la manifestació del 30-O volem manifestar la nostra solidaritat amb el poble canari i donar-li suport mitjançant aquesta convocatòria.

Canàries s’esgota, Canàries té un límit.

La consolidació del model de colonització turístic, el continu degoteig de macroprojectes turístics i infraestructures associades, l’expulsió dels residents per processos de gentrificació per part de ciutadans europeus en situació de privilegi (25.995 persones d’aquestes característiques han anat a viure allà des de juliol de 2022 a juliol de 2023), tot això amb una política de fronteres violenta i assassina per les persones que migren per necessitat, la militarització del territori, etc. fan que les Illes Canàries siguin líders en turisme i en pobresa: més de 16 milions de turistes l’any i 773.000 persones en risc d’exclusió social. Un territori on els més rics, un 0,3% de la població, acumula el 56% del PIB.

Argumentari i dades de Canàries, fetes públiques per les entitats convocants:

https://docs.google.com/document/u/0/d/1e2SNrShVKoV8uU4xjF4klK01yWGE11Xz6xK51Uui8zk/mobilebasic

Les Illes Balears, també.

En el Manifest que vàrem llançar les organitzadores de la Contracimera Social Menys Turisme Més Vida, i en el decurs dels dies de la Contracimera posàrem de manifest els múltiples impactes i conseqüències que, coincideixen amb els que es pateixen a Canàries. Es tracta del mateix model colonialista, ecocida, racista i profundament injust que a Canàries té una realitat social encara més agreujada.

Les nostres Illes s’enfronten ara noves amenaces.

El Govern del Partit Popular ha decidit impulsar encara més el creixement turístic i la destrucció del territori:

  • Anuncia l’aixecament de la moratòria turística i la modificació de les lleis 3/2022, de mesures urgents per a la sostenibilitat i la circularitat del turisme de les Illes Balears, i 3/2023, de Menorca Reserva de Biosfera per a suprimir tot allò que consideren un obstacle per al desenvolupament turístic.

  • Defensa el turisme de creuers i es manifesta contrari a limitar la seva arribada, tot i la contaminació, utilització de recursos (aigua, residus), saturació del centre de Palma i risc que suposarà l’ús de la nostra xarxa elèctrica absorbint una energia que pot ser crítica per al sistema.

  • Impulsa i dona suport a inversions per engrandir i optimitzar infraestructures al servei de més creixement, com el cas de l’aeroport.

  • Prepara una desregulació urbanística i territorial que es traduirà en noves agressions al territori.

  • I ignora les vides col·lapsades de qui sosté aquest model, com es mostra el menyspreu de les Kellys, no ja per la supressió de la versió digital del còmic dedicat a les Kellys de la web, que també, sinó demorant o ometent els ajuts compromesos per a l’estudi de les càrregues de treball de les cambreres de pis.

Canàries és avui un exemple que estam disposats a seguir. Des d’aquí tot el nostre suport, ànims i l’agraïment per encoratjar-nos a seguir posant els nostres cossos i les nostres lluites en defensa de la vida digna en els territoris hiperturistificats.


Reciente
Visto
Comentado